Carnaval AndersCARNAVAL ANDERS
Gehandicaptenwerking Maaseik

Het begon 'hiel onnuzel' en onverwacht in de nacht. Over het vorstendom Maaseik regeerde een nieuwe prins. De wijk Wurfeld was blij met prins Sie I en de feestelijkheden begonnen meteen. ‘De nacht van Wurfeld’ zal velen nog lang bijblijven, en Prins Sie waarschijnlijk ook.

Tussen pot en pint wordt er nogal eens veel 'kwatsch' verteld, maar deze keer was het geen `sjaele zeiver'. Voorstellen zetten aan tot nadenken, van wikken kwam wegen en de volgende maandelijkse vergadering van `Gehandicaptenwerking Maaseik' kwamen bestuursleden met een voorstel: kunnen we carnaval vieren met minder validen? Het antwoord was een eenvoudig ja', daar was iedereen het binnen de kortste keren over eens, want onze doelgroep heeft op zijn minst twee eigenschappen waarover iedere carnavalist moet beschikken :

Ze houden van muziek en ze kunnen plezier maken.

Ondertussen is ook bewezen dat onze anders validen echte carnavalisten zijn. Maar toch liep het eerst niet zoals wij dachten. Namen we geen risico's? Zouden onze vrienden niet uitgelachen worden? Deden we wel aan integratie? Omdat wij niet over een nacht ijs wilden gaan, trokken we eerst te rade bij vorst Wiel I. Samen met Bèr Houben en nog enkele andere bereidwillige zielen, heeft deze ons helpen opstarten in zaal Wilgenveld in Wurfeld: de start was gegeven, de eerste stap naar integratie was gezet. Maaseik is een van de eerste steden waar de 'gehandicaptenwerking' met haar minder valide leden naar buiten treedt op carnavalszittingen en op stoeten.

Na Maaseik volgden ook 'Optima Bree' en Kinrooi. Dit initiatief en het niet te onderschatten organisatiewerk dat ermee gepaard gaat, heeft onze vereniging heel wat bekendheid geschonken en heeft vooral, veel, heel veel minder validen mooie momenten laten beleven.

Onze vereniging kan dan ook terugblikken op een rijk verleden. Maar om ook in de toekomst anders validen te kunnen blijven integreren in een valide wereld, zijn wij wel op zoek naar jonge krachten om de 'oude garde' of te lossen, zodat wij nog vaak samen carnaval kunnen vieren :

Maaseik Anders , Alaaf!