Maaseiker Knapkoekers


’n beetje geschiedenis

1976 betekent voor de karnaval- en folkloregroep “de knapkoekers” het 16e jaar van hun bestaan.

Tot op heden is onze groep 103 maal op verplaatsing geweest, zonder te spreken van de vele prestaties die in Maaseik zelf werden geleverd. Niet minder dan 39 maal traden we in ’t buitenland op: in Duitsland,Nederland,Frankrijk, ja zelfs in Zwitserland.

Toen onze vereniging in 1960 werd opgericht, stond de organisatoren onnoemelijk veel werk te wachten, vooral met de samenstelling van de juiste modellen en de gepaste kleuren der kleding;

Bij ’t zoeken naar voorbeelden uit 1600 mocht de vereniging gelukkig rekenen op heel wat bereidwillige hulp o.a. van architekt marcel hendrickx, tony van wijck, jaak smeets en gaston croimans. Het was echter lei dalemans die na veel overleg het plan op papier zette en ’n prachtige schets ontwierp van de eerst knapkoeker. De schets is nog altijd te bezichtigen bij onze secretaris l. Bax.

Van de 16 bestuursleden onder voorzitterschap van P. Bouwers waarmee gestart werd, zijn er tegenwoordig nog twee actief.

Toen de tekening volledig klaar was, moest er gezocht worden naar ’n kleermaker. Doch deze was vlug in onze wijk gevonden en wel in de ervaren persoon dhr. Beernaerts, die samen met zijn vrouw de eerste zeg kostuums afwerkte dank zij al deze mensen kon onze kleine groep in de halfvastenstoet van datzelfde jaar meedoen.

Toch stonden ons nog zware problemen te wachten want alles moest nog betaald worden. Besloten werd dat ieder bestuurslid ’n maandelijks bijdrage van 20 fr. Zou betalen en dat ze ook iedere maand in de wijk ’n rondhaling zou gedaan worden wat ’n gemiddelde van 3.000 fr. Opbracht. Op die manier konden we in ’n paar jaar de groep uitbreiden tot ’n veertigtal leden.

Dit alles is weer 15 jaar geleden, zodat onze prachtige kostuums stilaan versleten raakten. Om aan ’n nieuwe uitrusting te geraken is er echter heel wat nodig. Denk maar eens aan ’t handwerk, dat erbij te pas komt, de kosten van de kleermaker, zonder nog te spreken van de prijs van goede velours die geschat wordt op 10.000 fr. Per kostuum.

Door ons veelvuldig optreden zijn we in de gelegenheid geweest ’n mooie som te sparen, maar deze is lang niet voldoende om de enorme kosten te dragen. Daarom deden we onlangs ’n beroep op de inwoners van Maaseik om onze afgevaardigden bij de verkoop van steunkaarten gul te ontvangen. De opbrengst van deze verkoop was zeer goed, waarvoor onze vereniging de ganse bevolking van harte dankt. Daarbij werd er ook ’n beroep gedaan op het stadsbestuur in de hoop ons in de begroting van 1976 te gedenken.

Nu we zover staan denken we met halfwasten in het nieuw te kunne verschijnen en daarna Maaseik in binnen- buitenland te vertegenwoordigen.

Voorzitter: Hippolyte BUSSELS 0479/844122
Secretaris: Christiaan GIELEN 013/678340

E-mail: maaseikerknapkoekers@telenet.be