Speciale medaille-reeks

In navolging van een medaille-reeks die in de jaren ’70 werd uitgebracht, en die een aantal typische Maaseiker huisgevels vereeuwigde, is er in 2007 gestart met een reeks van 11 speciale medailles met als jaarlijks thema een monument dat in het Vorstendom Maaseik staat.

Telkens wordt er een sponsor gezocht, die het peterschap over de medaille voor één Carnavalsseizoen op zich wil nemen. Voorwaarde is dat er een duidelijke link bestaat tussen de sponsor en het monument dat op de medaille wordt afgebeeld. De praktische en financiële invulling van het peterschap wordt met elke sponsor individueel overeengekomen.

Zo werd in 2007 gestart met het standbeeld van “Jan en Hubert Van Eyck”, waarvoor het peterschap door Dhr. & Mevr. Aarts van Hotel Van Eyck werd aanvaard.
In het volgend seizoen prijkt op de medaille in de reeks van Maaseiker standbeelden “De Monumententafel”, uiteraard met de steun en samenwerking van de Kiwanis Van Eyck Maaseik.
In 2009 dan werd “De Pater Sangersbrögk” als symbool van éénheid tussen beide Limburgen op de jaarmedaille uitgebeeld, en in het kader van het 11 jarig bestaan van de “Awt- Prinse” vereniging door hun gesponsord. De Maaseiker deugden, “kaal, lui, lekker en hovaerdig” prijken met het mooie standbeeld op de medaille van 2010 en werd gesponsord door de “Stichting voor Cultuur Maaseik vzw”. Als vijfde in de rij mocht “het Knapkookmaesje” pronken op onze medaille, ditmaal met een gepaste samenwerking van onze “Mezeiker Knapkookbekkers”. In 2012 was het dan de beurt aan een grote ere-burger van Maaseik : “Joris Helleputte”, volksvertegenwoordiger en stichter van de Boerenbond. De medewerking en steun van de Boerenbond lag dan ook voor de hand.Technische beschrijving :

De medailles worden vervaardigd door de vermaarde firma “Adam Donner” uit het Duitse Wuppertal, die reeds vele jaren de Maaseiker medailles vervaardigt en telkens een zéér hoogwaardig product aflevert.

De medaille is 2-delig.
Bovenstuk : Gemaakt in “Druckguss” en is 3 mm sterk, goudkleurig met groene opschrift.
Onderstuk : Geslagen in messing, 2 mm sterk, bronskleurig en groen ingekleurd
Op de achterzijde wordt de naam van de sponsor ingeslagen

Er worden 150 exemplaren gemaakt met een gladde rand en een rood- groene koord.
Er worden 15 exemplaren gemaakt met een diamant- inslijping in de rand en een goudkleurige ketting. Deze dienen als jaarorde voor de Grootridders, de Prins en de Jeugdprins.